Biciklistički maraton od Dubrovnika do Vukovara!

Dana 5. rujna 2021. godine u 09,00 sati, nakon press konferencije, sudionici biciklističkog maratona od Dubrovnika do Vukovara - "Da se ne zaboravi" krenuli su na put dug 850 km. Iste je ispred Grada Dubrovnika ispratio pročelnik Dživo Brčić te predsjednik IPA Dubrovnik, Pero Matić.

Nakon odvožene prve dionice, od Dubrovnika, biciklisti su stigli u Ploče. Ljubazni domaćin u smještaju San Antonio, Tihomir Petrušić, iznimno se potrudio biti dobar domaćin! Drugog dana maratona, krenuli su prema Vrgorcu i dalje preko planina do Vrgorca pa prema Zagvozdu. Usputno slikanje brda policijski dobro znanog imena - Mihovil! Cilj – Trilj!

Nažalost ubrzo nakon izlaska iz Zagvozda, na jednom zavoju, stanje kolnika je bilo kobno za našeg kolegu Marijan Janusic . Pad i udarac tijelom od kamen, prouzročili su teške ozljede opasne po život, zbog kojih je podvrgnut hitnom operativnom zahvatu u KBC Split. Iznimnom stručnošću i zalaganjem medicinskog osoblja, spašen mu je život i slijedi oporavak. Moramo se zahvaliti djelatnicima Hitne medicinske pomoći iz Šestanovca, policijskim službenicima PGP Imotski, načelniku PU Split.-dalmatinske, Slobodanu Marendiću, pred. Ipa Splitsko-dalmatinske Perici Orešković, a posebno doktoru i timu Klinike za kirurgiju koji su obavili iznimno zahtjevan operativni zahvat. Biciklisti su odlučili da uz osnovni moto zbog kojeg su krenuli, "Da se ne zaboravi" od tada voze i za Marijana! Njegov bicikl su odlučili ponijeti u Vukovar!

Trećeg dana biciklisti su krenuli, i nakon slikanja ispred spomenika Sv. Mihaela u Trilju, stigli su u Sinj, gdje su se pomolili za zdravlje kolege Marijana u Svetištu Gospe Sinjske. Domaćin im je bio Duško Ugrin, pom.načelnika u PP Sinj. Prolaskom kroz Vrliku, Kijevo, kraj Peručkog jezera, slapa Krčić, uslijedio je dolazak u Knin! Bicikliste je na ulasku dočekao pred. IPA Šibensko-kninske, Domagoj Repušić i s njima položio vijenac i upalio svijeće na spomeniku Oluji. Potom je uslijedio obilazak Kninske tvrđave i večera na njoj.

U 08,00 sati, dana 8. rujna 2021. godine, iz Knina je bicikliste ispratio pred. IPA Šibensko-kninske, Domagoj Repušić i dobro zdravlje i snagu im zaželio gradonačelnik Grada Knina, Marijo Ćaćić. Uslijedila je vožnja preko brda i dolina do Gračaca, gdje je bicikliste dočekao pred. IPA Zadarske, Jure Ražov i organizirao okrjepu. Potom je uslijedila vožnja kraj Udbine i sve do cilja etape, Korenica. Bicikliste je dočekao ispred domaćina, IPA Lika, Ivan Bižanović 

U restoranu Macola u Korenici, od strane IPA Sekcije Hrvatske i IPA Lika, priređena je večera na kojoj je pred. Miljenko Vidak uručio prigodne poklone, odao priznanje na ideji i volji biciklista te su se svi pomolili za Marijanovo zdravlje.  Nakon službenog dijela, uslijedilo je druženje. Vlasniku restorana Željku Oreškoviću - Macola, uručena je prigodna majica maratona.

Ujutro je brzo došlo, i krenulo se dalje. Policijski kapelan, don Ivo Borić, član IPA-e, blagoslovio je bicikliste i zaželio im sretan put, a Marijanu brzo ozdravljenje! Kroz Plitvička jezera pa do Rastoka (odmor) i onda preko Maljevca do Terma Topusko! Brzo i sigurno savladanih 100-tinjak kilometara. Kao da iza njih nije već bilo pet dionica! Odmor i zaslužena relaksacija u termalnoj vodi, svima su dobro došli.

Šesta dionica od Topuskog do Kutine, odvožena je 10. rujna 2021. godine. Na dolasku u Petrinju bicikliste je dočekao predsjednik IPA Sisak, Igor Oriović i njegovi suradnici te su zajedno obišli crkvu Majke Božje Gorske u mjestu Gora, gdje ih je don Paško upoznao s poviješću i tužnom sudbinom crkve, ali i da ju je GK Međimurje Graditeljstvo obnovilo ( svod je izdržao potrese). Potom su domaćini s predsjednikom i tajnikom IPA Međimurje, upalili svijeće na spomen mjestu poginulom međimurskom policajcu, Predragu Kozaru. Ulaskom u Petrinju bicikliste je dočekao zamjenik gradonačelnice, Ivan Prskalo. Odmor u ugodnom društvu iskorišten je za susret s policijskim službenikom IJP PU Sisačko-moslavačke, Stjepanom Borićem, za kojeg je klub IPA Međimurje organizirao humanitarnu akciju "Kolege za kolegu" i donirana su novčana sredstva za obnovu njegove kuće. Na izlasku iz Petrinje biciklisti su se zaustavili kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i upalili svijeću. Putem preko Siska i Popovače stiglo se do Kutine, gdje je uslijedio zasluženi odmor.

U subotu, 11. rujna, na dan sjećanja na odlazak zadnje grupe policajaca u Vukovar, biciklisti su krenuli prema cilju sedme dionice - Slavonski Brod! Nakon što su napustili Kutinu i zahvalili se više negoli ljubaznom osoblju hotela Kutina, krenulo se prema Novskoj, pa do Okučana gdje je bila prva pauza nakon 45 km. U parku se nalazi divljenja vrijedan spomenik 51 poginulom branitelju  u akciji Bljesak. Vozeći dalje brzo su prevaljeni kilometri do Nove Kapele, gdje je u parku ispred župne crkve uslijedio duži odmor i okrjepa. Oko 14,30 sati biciklisti su stigli u Slavonski Brod, gdje ih je na ulazu dočekao pred. IPA Brodsko-posavske, Ivica Đaković. Isti je pozdravio bicikliste, zaželio im dobrodošlicu i odveo ih u pansion. U veće su se biciklisti podružili s predsjednikom Ivicom Đakićem i načelnikom PU Brodsko-posavske, Antunom Valićem. Isti su bili izvrsni domaćini i pokazali ljepote Slavonskog Broda, koji je sve iznenadio svojim izgledom.

Zadnji dan maratona, 12. rujna 2021. godine, startalo se ispred spomenika poginulim policijskim službenicima SJP „Bat“ u Slavonskom Brodu, gdje je načelnik Valić goste upoznao s poviješću brodske policije. Nakon zahvale domaćinima uslijedila je vožnja prema Vukovaru. Kako je put vodio nedaleko spomen ploče poginulim varaždinskim i međimurskim policajcima u Karadžićevu, stalo se i upalila svijeća. U Jarmini je Antun Vešligaj organizirao okrjepu i razgledavanje etno kuće Malo Zagorje. Umorni ali ponosni na prevezenih 850 km, biciklisti su u 15,10 sati ušli u Vukovar, gdje su ih dočekale kolege koje su stigli biciklima iz Međimurja, u organizaciji HVIDR-e Čakovec i PU Međimurske te dvojica umirovljena policajca iste policijske uprave, koji su došli pješice iz Čakovca! Kod Spomen doma hrvatskim braniteljima na Trpinjskoj cesti dočekao ih je zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac, predsjednik IPA Vukovarsko-srijemske, Marko Lovrić i ispred Sekcije, glavni tajnik Vesna Žnidarić-Bolarić i Damir Takač. Slikanje pred tenkom te pred spomen pločom, kojom prilikom je ispred svih postavljen bicikl stradalog bicikliste, Marijana Janušića, koji nije mogao poći na cilj ali su mu kolege dovezli bicikl! Obilazak spomenika policijskim službenicima poginuli u obrani Vukovara, Ovčara i obnovljenog  vodotornja, pa polazak prema Vinkovcima gdje je organizirana večera od strane Sekcije i domaćeg kluba. Nakon završnih riječi krenulo se prema sjeveru Hrvatske, kući!

Biciklistički maraton od Dubrovnika do Vukovara, pod nazivom "Da se ne zaboravi" bio je najzahtjevniji projekt kluba IPA Međimurje. Možemo zaključiti da je isti u potpunosti uspio! Desetak intervjua za medije u kojima se pričalo o ulozi policajaca iz Međimurske i Varaždinske županije u Domovinskom ratu, deseci susreta s čelnicima jedinica lokalne samouprave, razgovori s IPA prijateljima i građanima bili su promocija rada IPA-e i policijskog zanimanja!

Iskrena hvala IPA Sekciji Hrvatske, svim predstavnicima klubova na trasi od Dubrovnika do Vukovara, Međimurskoj županiji, MUP-u RH, a osobito PU međimurskoj i PU varaždinskoj, poduzećima Eko-terra iz Pušćina i OBO Bettermann iz Trnovca, obitelji Mijatović iz mjesta  Soline - Villa Sunset i ostalim pružateljima smještaja te vijećniku grada Petrinje, Zagiju, Nenadu Bužaniću, rodom iz Beletinca i divnim ljudima koji su nas pozdravljali i bodrili!

Biciklisti, koju su bili junaci biciklističkom maratona su:

DAMIR HARAMINA, TOMISLAV HORVAT, ANTUN VEŠLIGAJ, MARIJAN KOŠĆAK, TIHOMIR ŠAŠKO, MARIJAN JANUŠIĆ, MLADEN ŽIMBREK i NINO VIDOVIĆ. U pratnji su bili tajnik DARIO SRNEC i predsjednik Darko Dragičević! Bravo za bicikliste a Marijanu želimo brzi oporavak!