19.06.2019

Izlet u Rumunjsku - dvorci Transilvanije!

Policijska udruga IPA Međimurje nastavlja višegodišnju tradiciju organizacije stručnog putovanja, pa je tako na red ove godine došla Rumunjska! U vremenu od 19. - 23.06.2019. godine organizira se putovanje u prekrasnu Transilvaniju u Rumunjsku gdje se nalaze nadaleko poznati dvorci, a od kojih se neki vezuju uz grofa Drakulu. Izlet se organizira u suradnji s turističkom agencijom Sun travel i Rudi travel, iz Čakovca! U nastavku se nalazi program i uvjeti putovanja te pozivam članove i prijatelje IPA-e da nam se pridruže na putovanju!

19.06. 2019. godine u 22,00 sati polazak ispred zgrade PU međimurske. Vožnja kroz Mađarsku tijekom noći prema Rumunjskoj!

1. dan – 20.06. /SIBIU - BRASOV

Dolazak u  Sibiu. Slobodno za obilazak europske prijestolnice kulture za 2007. godinu,: Piata Mare, Piata Mica – kompleks očuvanih srednjovjekovnih trgova sa gradskom vijećnicom, srednjovjekovne gradske zidine sa obrambenim tornjevima, Biserica Evangelica - protestantska katedrala s najvećim orguljama u Rumunjskoj, čuveni Podul Mincinosilor – most laži. Legenda kaže da će svaki lažljivac koji se usudi zakoračiti na most na licu mjesta umrijeti. Nastavak do Brasova. Smještaj u hotel. Noćenje.

 2. dan: 21.06./BRASOV – BRAN - SINAIA

Nakon doručka, obilazak grada u pratnji lokalnog vodiča; Biserica Neagra, takozvana “Crna crkva”, najveća gotička crkva između Beča i Istanbula, ulica Sforii – najuža ulica u gradu, Casa Sfatului – gradska vijećnica nekadašnjeg Kronstadta. Staro ime za Brasov = Kronstadt. Grad je bio naseljen većinom Nijemcima, vrsnim saskim rudarima koji su vadili zlato iz transilvanijskih rudnika. Nastavljamo kroz dramatične Karpatske predjele, do sela Bran u kojemu se nalazi legendarni dvorac grofa Drakule. Slijedi razgled  dvorca (ulaznica uz doplatu). Dvorac je sagrađen u 13. stoljeću. Nalazi se na impozantnoj 60 metara visokoj zaravni okruženoj šumom te je služio u obrani stanovništva od upada barbara. Nastavak vožnje do mjesta Sinaia. Posjet manastiru Sinaia ( ulaznica uz doplatu ) ) iz 17. stoljeća te odlazak do bajkovitog dvorca Peleš – rezidencije rumunjskih kraljeva( ulaznica uz doplatu ). Povratak u hotel, noćenje.

3. dan – 22.06. SIGHISOARA – DEVA  - HUNEDOARA - TEMISVAR

Nakon doručka, odjava iz hotela te polazak za Sighisoaru, po mnogima najljepši grad u Transilvaniji u samom srcu pokrajine na vrhu brežuljka u dolini rijeke Târnava Mare, (Velika Trnava). Po dolasku, razgled grada pod zaštitom UNESCO-a, razgled grada u kojem je rođen Vlad Tepes – Drakula: Kula sa satom ,Drakulina rodna kuća, Jelenova kuća, (renesansne palače tvrđave iz 15. Stoljeća). Tu su još i kule srednjovjekovnih zidina, nekadašnja sjedišta gradskih cehova: Kula kovača, Kula čizmara, Kula krojača, Biserica din Deal – tipičan primjer utvrđenih crkvi specifičnih za Transilvaniju. Puni dojmova krećemo prema  Temišvaru, kroz mjesto Deva i Hunedoara, gdje ćemo se  zadržati u obilasku dvorca Janka Sibinjanina. Smještaj, noćenje.

4. dan – 23.06. TEMISVAR

Nakon doručka, odjava iz hotela te obilazak Temišvara u pratnji lokalnog vodiča. U ovome gradu počeo je ustanak protiv diktatorskog režima Nicolae Ceaușescu, grad je bio i među prvima na svijetu gdje je uveden tramvaj na konjsku vuču, grad je imao i prvi vodovod u Rumunjskoj te prvu javnu rasvjetu u kontinentalnoj Europi. Slijedi razgled povijesne jezgre: Piaţa Unirii – trg ujedinjenja, koji je centar starog grada. Na njemu se nalazi poznati muzej revolucije, Palatul vechii prefecturi nekadašnja guvernerova palača, pravoslavna i katolička katedrala, Piaţa Victoriei – trg pobjede, Piaţa Libertăţii – trg slobode, kompleks baroknih trgova po kojima Temišvar još nazivaju mali Beč. Slobodno vrijeme do polaska kući.

Dolazak kući u kasnim noćnim satima.

Ukupna cijena putovanja je 1.400 kuna. (prva uplata 500 (ili 900) kod prijave, druga do kraja 5. mjeseca (400 kn) i treća do 10.07. (500 kn) odnosno može se sve uplatiti odjednom kod prijave!

PRIJAVE SE PRIMAJU DO POPUNE 46 MJESTA U AUTOBUSU, A NAJKASNIJE DO 14.06.2019.g.

POTREBNA OSOBNA ISKAZNICA ILI PUTOVNICA (VAŽEĆE)

Cijena uključuje:

 • 2 noćenja s doručkom u hotelu 3*  u BRASOVU
 • 1 noćenje s doručkom u hotelu 3* u TEMIŠVARU
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama
 • Razglede prema programu
 • Lokalne turističke vodiče   - na  e n g l e s k o m  jeziku:
  • 3 sata u SIBIU
  • 3 sata u SIGISHOARA
  • Cjelodnevni u BRASOVU, BRANU, SINAIA
  • 3 sata u TEMISVARU
 • Jamčevno osiguranje, troškove organizacije i realizaciju putovanja

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • Ulaznice za pojedine objekte
 • Vlastite troškove
 • Nadoplatu za jednokrevetnu sobu 500 kn (plaćanje isključivo u agenciji Sun travel u Čakovcu)
 • Dodatno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja
08.06.2019

Planinarenje na Dinari!

Zaprimljen je poziv Regionalnog kluba IPA Šibensko-kninska, a koji organiziraju planinarsko druženje pod nazivom DINARA 2019 koje će se održati 08.06.2019. godine. ProgramOkupljanje sudionika u Kninu ( kod LIdla ) do 06,30 sati.

Po okupljanju zajedno se upućujemo u zaseok Glavaš odakle kreće uspon.

–         07,15 sati početak uspona ( očekivano trajanje uspona – 4 sata)

–       opis uspona: uspon počinje cestom kroz selo do srednjovjekovne gradine Glavaš (671m), iznad Pekasove drage put prolazi mimo bunara i nakon 2 sata i 30 minuta od Glavaša stiže se na travnatu visoravan Podcrkvicu. Odatle se nakon 1 sat uspona stiže na pasište Levurdovac. Slijedi uspon preko zelene strane do vrha.

–            oko 11.30 dolazak na vrh Dinare Sinjal (1831m)

–          oko 12.00 nakon odmora i druženja na vrhu slijedi silazak sa vrha prema Planinarskom domu Brezovac gdje će biti ručak za sve sudionike planinarenja.

–          ručak za sve sudionike između 13.00 i 14.00 sati na planinarskom domu.

–          Nakon ručka i druženja ovisno o broju prijavljenih počinje povratak terenskim vozilima prema Kninu odnosno mjestu jutarnjeg polaska. Ovisno o broju prijavljenih i dostupnih terenskih vozila povratak s planine možda će biti odrađen u 2 ture. 
POZIVAJU SE ZAINTERESIRANI ČLANOVI KLUBA IPA MEĐIMURJE NEKA SE JAVE TAJNIKU  DARIU SRNECU ILI PREDSJEDNIKU DARKU DRAGIČEVIĆU.
27.04.2019

Međimurski IPA ribiči nastupili u Ludbregu

Regionalni klub IPA Varaždin organizirao je ribolovno natjecanje na području grada Ludbrega, u suradnji sa članovima ŠRD Ludbreg. Natjecatelji su pristigli iz više klubova koji djeluju u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj tako da je sudjelovalo 11 ekipa.. Nakon strpljivog precanja izvagani su ulovi i proglašeni pobjednici, a to nije moglo proći bez međimurskih ribiča.

 1. mjesto ekipno osvojila je IPA ZAGREB II, 2. mjesto osvojila je IPA MEĐIMURJE i 3.mjesto osvojila je IPA VARAŽDIN I.

Najveću ribu ulovio je predstavnik IPA Međimurje, Dario Srnec!

13.04.2019

Međimurski strijelci na turniru u Istri!

Regionalni klub IPA Istra organizirao je prvo Međunarodno natjecanje u streljaštvu, disciplini IPA CUP TRAP za članove IPA-e! Natjecanje je održano na streljani Streljačkog kluba GUSAR, u Bužiniji kraj Novigrada.

Ispred kluba IPA Međimurje nastupile su dvije ekipe po tri strijelca te su bile pod budnim okom voditelja Ivana Sokača. Nakon više serija gađanja i pogođenim najvećim brojem glinenih golubova, pobijedila je prva ekipa IPA Međimurje ( Bistrović Ljubomir, Srnec Mladen ...i Židov Milan) dok je druga ekipa IPA Međimurje (Balent Stanko, Novak Damir i Varga Ivica) osvojila treće mjesto iza ekipe IPA Varaždin.

U pojedinačnoj konkurenciji sva tri mjesta osvojili su međimurski strijelci ( Srnec, Varga, Bistrović). Na uspjehu im je čestitao i predsjednik Sekcije Hrvatske, Miljenko Vidak. Bravo za organizatore iz IPA Istre i čestitke strijelcima iz našeg kluba!


  1