Izlet povodom 25.g. kluba - ČAROBNI ISTARSKI GRADIĆI





Regionalni klubovi IPA Međimurje u partnerstvu s Regionalnim klubom IPA Varaždin, organizirali su izlet - ČAROBNI ISTARSKI GRADIĆI, u vremenu od 14.-16.10.2022. godine.
U petak, 14.10.2022. godine, u jutarnjim satima krenulo se iz Čakovca i Varaždina, autobusom već provjerene turističke agencije Rudi-travel iz Čakovca, u vlasništvu počasnog člana Damira Varge, i posebno vještog i vjernog IPA vozača, Vladimira Bogovića! Putem autoceste stiglo se do istarskog mjesta Vodnjana. Vodnjana koji je poznat po zbirki relikvija i mumiji svetaca koje se nalaze iza glavnog oltara u crkvi sv. Blaža. Još jedno poznato obilježje gradića je zvonik koji je najviši u Istri. IPA putnike drage volje primio je vlč. Damir Štifanić, od nedavno župnik Župe Vodnjan, koji je podijelio mali poklon svakom članu, dok je postav crkve predstavila Stefani Radmanić. Iznimno zanimljiv posjet i dragi ljudi, koji su se rado slikali s gostima. Nastavak puta vodio je do Pule, gdje su nas ispred Arene, dočekali predsjednik kluba IPA Istra i zamj.pred. Sekcije Hrvatske, Loris Kozlevac i Alica Rosić-Jakupović, zapisničarka kluba i članica UO Sekcije. Loris je pozdravio izletnike, a njemu i Alici je pred. Dragičević uputio zahvalu u ime kluba i svih sudionika, jer su isti odradili veliki dio pomoći oko organizacije i angažirali se da bi izlet bio nezaboravan.  Potom je riječ preuzela vodičkinja Vesna Jovičić i krenulo se s razgledavanjem Pule. Prekrasna i prepuna moćne kulturne baštine! Slijedeća destinacija bio je grad Rovinj! Razgledavanje, nešto pod zub i za grlo, osobito ako govorimo o kavi uz more i pogled na crkvu Sv. Eufemije! U kasnim popodnevnim satima stiglo se u Istarske toplice, gdje je bio dogovoren smještaj. Kako dan ne bi brzo završio, organizatori su sve izletnike iznenadili ulaznicom i odlaskom na ISAP 2022 - Međunarodni sajam pršuta u Tinjanu! Veseli sajam na kojem se dalo uživati u izvrsnim pršutima i sirevima, ali i veseloj atmosferi u dva šatora! Super manifestacija u malom mjestu, koje je okupiralo tisuće ljudi! Duboko u noć, došlo se u smještaj i bilo je krajnje vrijeme za malo spavanja!
Drugi dan započeo je odlaskom u Motovun, srednjovjekovni gradić smješten na vrhu strmog brežuljka do kojeg se išlo lokalnim busom ali i pješice! Višestoljetna gradska jezgra, sve je oduševila! Dalje je Rudi krstarica krenula prema Jami Baredine - krški fenomen, geomorfološki spomenik prirode i prvi speleološki lokalitet Istre uređen za turističku namjenu. Ljubazni domaćini i pitomi tovari, ludilo od atrakcije i lokacije! Vrijedi posjetiti! Poreč se nametnuo kao logična destinacija u nastavku putovanja! Šetnja, kavica i ručak u vlastitoj režiji. U nastavku putovanja krenulo se prema Umagu, te je uslijedio posjet vinariji Coronica, u malom mjestu Koreniki, gdje je vlasnik Moreno Coronica predstavio svoja prefina i ekskluzivna vina, od Malvazije u više kombinacija do Terana i Merlota! Ženski dio obitelji posjetitelje je ugodno iznenadio mesnim i sirnim delicijama, uz koje se moglo kvalitetnije degustirati! Dio izletnika koji nisu skloni finoj kapljici, Vladek je odvezao na razgledavanje Umaga! Okupljanje i povratak u Istarske toplice, u atmosferi za koju je posebno bila zaslužna vinarija Coronica! Večernjim društvenim igrama i prepričavanjem doživljenog uz međimurska vina vinarija Novinščak i Tomšić, završio je drugi dan!
Zadnjeg dana, nakon odjave u hotelu, krenulo se prema Grožnjanu, grad umjetnika i glazbenika. Smješten je na vrhu brdu sa kojeg se pruža prekrasan pogled na okolna mjesta. Šetnja, razgled uski ulica i trgova te nastavak do mjesta Livade, gdje je obitelj Zigante tradicionalno u mjesecu listopadu organizira Sajam tartufa! Bila je to izvrsna prilika da se probaju razne kombinacije namaza, čokolada i jela od tartufa te fina maslinova ulja i vinska kapljica. Lagani ritmom prema kući, logično se nametnulo da se stane u destileriji Aura, u Buzetu, koji su nas primili otvorenog srca i počastili izletnike svoji finim, ekskluzivnim tradicionalnim rakijama! Kako je mali svijet, uvjerili smo se u destileriji jer nas je povela kroz proizvodnju Martina Stojko, mlada dama međimurskih korijena, kojoj roditelji i teta rade u policiji! To je bio pun pogodak! Skoro pa da smo zaboravili na vrijeme jer je sve bilo očaravajuće. Ambijent, domaćini, rakije, džemovi, proizvodi koji su se mogli kupiti... ali krenuti se moralo! Vesela atmosfera u autobusu samo je bila znak pohvale za destileriju! Pred nam je bila Opatija! Uživanje u njenim jedinstvenim crkvama, vilama, skladno uređenim parkovima, Ulica slavnih i omiljene uvale zvane Portić te nezaobilazno slikanje s čuvenom Djevojkom s galebom! I eto, došao je trenutak da se krene kući! Vožnja autocestom bila je vesela uz pjesmu, šale, druženje i razmišljanja kuda na slijedeće IPA putovanje! I tako se stiglo u večernjim satima u Čakovec pa potom u Varaždin! Tradicija je nastavljena osmim višednevnim putovanjem kluba!  
Iskrena hvala domaćinima iz IPA Istra, osobito Lorisu Kozlevcu, Alici Rosić- Jakupović i Igoru Dasoviću, vlč. Damiru Štifaniću i Stefani Radmanić, vodičkinji Vesni Jovičić, obitelji Coronica, destileriji Aura i Martini Stojko te našim IPA vinarijama Novinščak i Tomšić, agenciji Rudi travel i vozaču Vladimiru Bogoviću! 
Servo per amikeco!