Izlet u Rumunjsku - dvorci Transilvanije!

Nastavljajući višegodišnju tradiciju, policijska udruga IPA Međimurje, organizirala je stručno putovanje u vremenu od 19. - 23.06.2019. godine u prekrasnu Transilvaniju u Rumunjsku, gdje se nalaze nadaleko poznati dvorci, a od kojih se neki vezuju uz grofa Drakulu. Izlet je organiziran u suradnji s turističkom agencijom Sun travel i Rudi travel, iz Čakovca!

U večernji satima dana 19.06.2019. godine krenulo se udobnim autobusom i veselim vozačima Mladenom i Martinom, prema Mađarskoj i dalje preko Budimpešte sve do Rumunjske.

Uz kraće stajanje u gradu Deve uslijedio je dolazak u  grad Sibiu, gdje je izletnike dočekala vesela turistička vodičkinja i provela sve kroz grad uz životopisne priče iz povijesti. Kako je vođenje bilo na engleskom jeziku angažirana je Jasmina Hranjec koja je svima bila na usluzi i to svih četiri dana! Svaka joj čast na kvaliteti obavljenog posla i volji za pomoći! Grad Sibiu ima bogatu prošlost i danas se razvija u moderan i lijep grad! Uslijedio je nastavak do Brasova u kojem je bio organiziran smještaj! Kako bi se proslavio sretan dolazak na cilj organizirano je društveno veće uz pjesmu i hrvatsku kapljicu vinarije Tomšić i Novinščak!

Ujutro je do hotela stigao veseli turistički vodič Vlad koji je s grupom krenuo kroz Karpatske predjele, do sela Bran u kojemu se nalazi legendarni dvorac grofa Drakule. Slijedio je razgled  dvorca i slobodno vrijeme za shopping. Dvorac je sagrađen u 13. stoljeću. Nalazi se na impozantnoj 60 metara visokoj zaravni okruženoj šumom te je služio u obrani stanovništva od upada barbara. Slijedeća destinacija bila je mjesto Sinaia u kojem je obiđen bajkoviti dvorac Peleš s vrtovima – rezidencije rumunjskih kraljeva. Na povratku u grad Brasov vodič je predložio posjet poznatoj destileriji te kako je ideja bila vrlo interesantna izletnicima, zastalo se u istoj. Domaćin je predstavio tradiciju destilerije i proizvode, tako da nije ostalo ništa drugo negoli kušati i kupiti nešto za uspomenu! Dolaskom u Brasov u kasno poslijepodne uslijedio je obilazak grada.

Nakon doručka i odjave iz hotela, treći dan bi je predviđen za povratak prema Temišvaru uz usputna stajanja. Prvo je bilo u gradu Sighisoaru, po mnogima najljepši grad u Transilvaniji u samom srcu pokrajine na vrhu brežuljka u dolini rijeke Târnava Mare, (Velika Trnava). Grad je pod zaštitom UNESCO-a i u njemu je rođen Vlad Tepes – Drakula. Puni dojmova krenulo se  do mjesta Hunedoara, gdje je uslijedio posjet posebno lijepom gotičkom dvorcu, koji je izgradio ugarsko-hrvatski kralj Matijaša Korvina! U kasno poslijepodne stiglo se u Temišvar gdje je izletnike dočekala vesela turistička vodičkinja koja je predstavila grad i njegovu povijest kroz šetnju prekrasnim trgovima i ulicama! Temišvar zovu i malim Bečom!  Nakon smještaja u originalnom hotelu Ambasador organizirana je zajednička večera u restoranu Lloyd na glavnom trgu kojeg vodi gazda Javor, koji se pokazao kao pravi domaćin!

Putujući Transilvanijom došao je dan kad se moralo krenuti kući i ostaviti prekrasne gradove i zamke iza sebe! Kako bi kupili nešto za uspomenu i ponijeli poklone organiziran je shopping te se krenulo kući uz veselu atmosferu u busu. Kako se relativno brzo stiglo do Međimurja a benzinske postaje nema od granice, zastalo se u IPA restoranu „Stari Krov“ u Donjem Kraljevcu kako bi se putnici osvježili i došli kući u najboljem izdanju! Dolaskom u Varaždin i Čakovec završilo je još jedno prekrasno IPA putovanje uz često spominjane riječi, dogodine iznova!

Iskrena hvala turističkim agencijama, vozačima Mladenu i Martinu, našoj Jasmini Hranjec, restoranu "Stari Krov" te vinskim kućama Tomšić i Novinščak!