19.06.2019

Izlet u Rumunjsku - dvorci Transilvanije!

Policijska udruga IPA Međimurje nastavlja višegodišnju tradiciju organizacije stručnog putovanja, pa je tako na red ove godine došla Rumunjska! U vremenu od 19. - 23.06.2019. godine organizira se putovanje u prekrasnu Transilvaniju u Rumunjsku gdje se nalaze nadaleko poznati dvorci, a od kojih se neki vezuju uz grofa Drakulu. Izlet se organizira u suradnji s turističkom agencijom Sun travel i Rudi travel, iz Čakovca! U nastavku se nalazi program i uvjeti putovanja te pozivam članove i prijatelje IPA-e da nam se pridruže na putovanju!

19.06. 2019. godine u 22,00 sati polazak ispred zgrade PU međimurske. Vožnja kroz Mađarsku tijekom noći prema Rumunjskoj!

1. dan – 20.06. /SIBIU - BRASOV

Dolazak u  Sibiu. Slobodno za obilazak europske prijestolnice kulture za 2007. godinu,: Piata Mare, Piata Mica – kompleks očuvanih srednjovjekovnih trgova sa gradskom vijećnicom, srednjovjekovne gradske zidine sa obrambenim tornjevima, Biserica Evangelica - protestantska katedrala s najvećim orguljama u Rumunjskoj, čuveni Podul Mincinosilor – most laži. Legenda kaže da će svaki lažljivac koji se usudi zakoračiti na most na licu mjesta umrijeti. Nastavak do Brasova. Smještaj u hotel. Noćenje.

 2. dan: 21.06./BRASOV – BRAN - SINAIA

Nakon doručka, obilazak grada u pratnji lokalnog vodiča; Biserica Neagra, takozvana “Crna crkva”, najveća gotička crkva između Beča i Istanbula, ulica Sforii – najuža ulica u gradu, Casa Sfatului – gradska vijećnica nekadašnjeg Kronstadta. Staro ime za Brasov = Kronstadt. Grad je bio naseljen većinom Nijemcima, vrsnim saskim rudarima koji su vadili zlato iz transilvanijskih rudnika. Nastavljamo kroz dramatične Karpatske predjele, do sela Bran u kojemu se nalazi legendarni dvorac grofa Drakule. Slijedi razgled  dvorca (ulaznica uz doplatu). Dvorac je sagrađen u 13. stoljeću. Nalazi se na impozantnoj 60 metara visokoj zaravni okruženoj šumom te je služio u obrani stanovništva od upada barbara. Nastavak vožnje do mjesta Sinaia. Posjet manastiru Sinaia ( ulaznica uz doplatu ) ) iz 17. stoljeća te odlazak do bajkovitog dvorca Peleš – rezidencije rumunjskih kraljeva( ulaznica uz doplatu ). Povratak u hotel, noćenje.

3. dan – 22.06. SIGHISOARA – DEVA  - HUNEDOARA - TEMISVAR

Nakon doručka, odjava iz hotela te polazak za Sighisoaru, po mnogima najljepši grad u Transilvaniji u samom srcu pokrajine na vrhu brežuljka u dolini rijeke Târnava Mare, (Velika Trnava). Po dolasku, razgled grada pod zaštitom UNESCO-a, razgled grada u kojem je rođen Vlad Tepes – Drakula: Kula sa satom ,Drakulina rodna kuća, Jelenova kuća, (renesansne palače tvrđave iz 15. Stoljeća). Tu su još i kule srednjovjekovnih zidina, nekadašnja sjedišta gradskih cehova: Kula kovača, Kula čizmara, Kula krojača, Biserica din Deal – tipičan primjer utvrđenih crkvi specifičnih za Transilvaniju. Puni dojmova krećemo prema  Temišvaru, kroz mjesto Deva i Hunedoara, gdje ćemo se  zadržati u obilasku dvorca Janka Sibinjanina. Smještaj, noćenje.

4. dan – 23.06. TEMISVAR

Nakon doručka, odjava iz hotela te obilazak Temišvara u pratnji lokalnog vodiča. U ovome gradu počeo je ustanak protiv diktatorskog režima Nicolae Ceaușescu, grad je bio i među prvima na svijetu gdje je uveden tramvaj na konjsku vuču, grad je imao i prvi vodovod u Rumunjskoj te prvu javnu rasvjetu u kontinentalnoj Europi. Slijedi razgled povijesne jezgre: Piaţa Unirii – trg ujedinjenja, koji je centar starog grada. Na njemu se nalazi poznati muzej revolucije, Palatul vechii prefecturi nekadašnja guvernerova palača, pravoslavna i katolička katedrala, Piaţa Victoriei – trg pobjede, Piaţa Libertăţii – trg slobode, kompleks baroknih trgova po kojima Temišvar još nazivaju mali Beč. Slobodno vrijeme do polaska kući.

Dolazak kući u kasnim noćnim satima.

Ukupna cijena putovanja je 1.400 kuna. (prva uplata 500 (ili 900) kod prijave, druga do kraja 5. mjeseca (400 kn) i treća do 10.07. (500 kn) odnosno može se sve uplatiti odjednom kod prijave!

PRIJAVE SE PRIMAJU DO POPUNE 46 MJESTA U AUTOBUSU, A NAJKASNIJE DO 14.06.2019.g.

POTREBNA OSOBNA ISKAZNICA ILI PUTOVNICA (VAŽEĆE)

Cijena uključuje:

 • 2 noćenja s doručkom u hotelu 3*  u BRASOVU
 • 1 noćenje s doručkom u hotelu 3* u TEMIŠVARU
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama
 • Razglede prema programu
 • Lokalne turističke vodiče   - na  e n g l e s k o m  jeziku:
  • 3 sata u SIBIU
  • 3 sata u SIGISHOARA
  • Cjelodnevni u BRASOVU, BRANU, SINAIA
  • 3 sata u TEMISVARU
 • Jamčevno osiguranje, troškove organizacije i realizaciju putovanja

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • Ulaznice za pojedine objekte
 • Vlastite troškove
 • Nadoplatu za jednokrevetnu sobu 500 kn (plaćanje isključivo u agenciji Sun travel u Čakovcu)
 • Dodatno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja
16.06.2019

Biciklima u posjet klubu IPA Jennersdorf.

Dana 16. lipnja 2019. godine, sa startom u 09,00 sati ispred prostorija policije u Štrigovi, organiziran je biciklistički posjet kolegama iz austrijskog kluba IPA Burgenland (Gradišće), podružnici Jennersdorf. Svi sudionici okupili su se na startu, tri biciklistkinje i 16 biciklista te se krenulo prema mjestu Minihof-Liebau u Austriji. Ubrzo nakon starta na graničnom prijelazu Banfi, sudionike je "isključio" iz prometa poradi obavljanja granične kontrole, "miličnik" Štefan Abraham, koji je "uspostavio" kontrolni punkt sa svojim "Yugom bivše milice"! Ovaj prikaz nekadašnjih policijskih vremena organiziran je od strane predsjednika IPA Pomurje, Manfreda Kepe i njegovih kolega iz PP Petišovci i kluba. Nakon slikanja i kraćeg druženja te zahvala kolegi Štefanu i Manfredu, krenulo se dalje uz rijeku Muru prema Gederovcima i do cilja, Minihof-Liebau. Kako se ne bi samo tako ušlo u Austriju pobrinuo se predsjednik IPA Jennersdorf, Othmar Lorenzo koji je bicikliste dočekao s "vatrenom vodom" za zdravicu! Uslijedilo je zajedničko slikanje na austrijskoj granici pa kraća vožnja do prekrasnog hotela, Naturidyll Landhofmuhle, koji se smjestio uz rječicu i stari mlin! Domaćini su organizirali užinu i okrjepu te su biciklisti iskoristili vrijeme u odmaranju! Sudionike su pozdravili čelni ljudi policijske postaje te su se zadržali u ugodnom druženju! Oko 15,00 sati krenulo se kući preko Murske Sobote sve do Štrigove u koju se stiglo oko 18,00 sati, koju minutu prije prvih kapljica kiše! Moramo istaknuti sve pohvale za bicikliste koji su s lakoćom odvozili  120 km rute! Zahvala svima koji su pomogli u organizaciji puta i usputnih programa te posebna zahvala IPA frau, Tatjani-Helgi Kušćer koja je koordinirala hrvatsko-njemačku komunikaciju!
08.06.2019

Planinarenje na Dinari!

Zaprimljen je poziv Regionalnog kluba IPA Šibensko-kninska, a koji organiziraju planinarsko druženje pod nazivom DINARA 2019 koje će se održati 08.06.2019. godine. ProgramOkupljanje sudionika u Kninu ( kod LIdla ) do 06,30 sati.

Po okupljanju zajedno se upućujemo u zaseok Glavaš odakle kreće uspon.

–         07,15 sati početak uspona ( očekivano trajanje uspona – 4 sata)

–       opis uspona: uspon počinje cestom kroz selo do srednjovjekovne gradine Glavaš (671m), iznad Pekasove drage put prolazi mimo bunara i nakon 2 sata i 30 minuta od Glavaša stiže se na travnatu visoravan Podcrkvicu. Odatle se nakon 1 sat uspona stiže na pasište Levurdovac. Slijedi uspon preko zelene strane do vrha.

–            oko 11.30 dolazak na vrh Dinare Sinjal (1831m)

–          oko 12.00 nakon odmora i druženja na vrhu slijedi silazak sa vrha prema Planinarskom domu Brezovac gdje će biti ručak za sve sudionike planinarenja.

–          ručak za sve sudionike između 13.00 i 14.00 sati na planinarskom domu.

–          Nakon ručka i druženja ovisno o broju prijavljenih počinje povratak terenskim vozilima prema Kninu odnosno mjestu jutarnjeg polaska. Ovisno o broju prijavljenih i dostupnih terenskih vozila povratak s planine možda će biti odrađen u 2 ture. 
POZIVAJU SE ZAINTERESIRANI ČLANOVI KLUBA IPA MEĐIMURJE NEKA SE JAVE TAJNIKU  DARIU SRNECU ILI PREDSJEDNIKU DARKU DRAGIČEVIĆU.
27.04.2019

Međimurski IPA ribiči nastupili u Ludbregu

Regionalni klub IPA Varaždin organizirao je ribolovno natjecanje na području grada Ludbrega, u suradnji sa članovima ŠRD Ludbreg. Natjecatelji su pristigli iz više klubova koji djeluju u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj tako da je sudjelovalo 11 ekipa.. Nakon strpljivog precanja izvagani su ulovi i proglašeni pobjednici, a to nije moglo proći bez međimurskih ribiča.

 1. mjesto ekipno osvojila je IPA ZAGREB II, 2. mjesto osvojila je IPA MEĐIMURJE i 3.mjesto osvojila je IPA VARAŽDIN I.

Najveću ribu ulovio je predstavnik IPA Međimurje, Dario Srnec!


  1